Evolution of the sugarcane cultivation in the Midwest Region of Brazil

Authors

  • Martin Airton Wissmann PGDRA - Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio - Unioeste/Toledo-Pr (Doutorado)
  • Graciela Cristine Oyamada PGDRA - Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio - Unioeste/Toledo-Pr (Doutorado)
  • Claudia Cristina Wesendonck PGDRA - Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio - Unioeste/Toledo-Pr (Doutorado)
  • Pery Francisco Assis Shikida PGDRA - Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio (Doutorado) e Programa de Pós-Graduação em Economia da UNIOESTE/Toledo-PR (Mestrado).

DOI:

https://doi.org/10.7867/2317-5443.2014v2n1p095-117

Keywords:

Intensity of growth, Midwest region, sugarcane.

Abstract

This paper analyzes the evolution of sugarcane cultivation in Midwestern Brazil (Goiás, Mato Grosso and Mato Grosso do Sul), between 2003/04 and 2013/14. It classifies the mesoregions of each State according to the intensity of growth (expansion or retraction of planted area) which is measured by growth rates quartiles calculations according to Feltre and Paulillo´s (2012) adapted methodology. The results reveal the existence of geographical proximity between mesoregions in Goiás and Mato Grosso with high growth rates, whereas two areas with negative or insignificant rates, one in Mato Grosso and the other in Mato Grosso do Sul, are located in areas subject to rules of Agri-Ecological Zoning of Sugarcane (ZAE-cana) and therefore directly impacted by those regulations. In Goiás and Mato Grosso do Sul, three mesoregions exhibit high or moderate growth, apparently explainable due to the proximity of the state of São Paulo, the largest producer of sugarcane in Brazil.

JEL-Code | O13; Q13; R11.

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Author Biographies

Martin Airton Wissmann, PGDRA - Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio - Unioeste/Toledo-Pr (Doutorado)

Professor da UNIOESTE; Contador; Mestre em Engenharia de Produção/UFSC; Doutorando em Desenvolvimento Regional e Agronegócios PPGDRA/UNIOESTE.

Graciela Cristine Oyamada, PGDRA - Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio - Unioeste/Toledo-Pr (Doutorado)

Economista; Mestre em Agronegócio e Desenvolvimento Regional/UFMT; Doutoranda em Desenvolvimento Regional e Agronegócios PPGDRA/UNIOESTE.

Claudia Cristina Wesendonck, PGDRA - Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio - Unioeste/Toledo-Pr (Doutorado)

Professora do Curso de Administração Pública/UERGS; Administradora, Mestre em Desenvolvimento/UNIJUI; Doutoranda em Desenvolvimento Regional e Agronegócios PPGDRA/UNIOESTE.

Pery Francisco Assis Shikida, PGDRA - Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio (Doutorado) e Programa de Pós-Graduação em Economia da UNIOESTE/Toledo-PR (Mestrado).

Professor do Curso de Ciências Econômicas, do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio, e do Programa de Pós-Graduação em Economia da UNIOESTE/Toledo-PR. Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq.

Published

2014-03-20

How to Cite

Wissmann, M. A., Oyamada, G. C., Wesendonck, C. C., & Shikida, P. F. A. (2014). Evolution of the sugarcane cultivation in the Midwest Region of Brazil. Revista Brasileira De Desenvolvimento Regional, 2(1), 095–117. https://doi.org/10.7867/2317-5443.2014v2n1p095-117

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