Vegetarian Diets and Their Multciple Identities

Autores

DOI:

https://doi.org/10.7867/1980-4431.2023v28n2p57-72

Resumo

The objective of this work is to identify the identity aspects of semivegetarian, vegetarian and vegan consumers and to understand how each group perceives one another. The study has a qualitative and descriptive approach. Data collection took place through semi-structured interviews with 42 consumers adept at vegetarian diets. Data were analyzed using Content Analysis, with mixed grid and use of Nvivo Software. The results show that vegetarian identities are multiple and multidisciplinary. There is an expectation when a person declares himself semi-vegetarian, vegetarian or vegan. Thus, identity coherence in their actions is expected. In the virtuous process, the individual understands the position he is currently in and the evolutionary steps he can follow. However, there are also conflicts between the studied groups and within the defined groups themselves. This advanced study in understanding the construction of the identity of semi-vegetarians, vegetarians and vegans, makes it possible to understand the vision that brings them closer to the identities of themselves, and that of others. Therefore, there are differences in perception between semivegetarians, vegetarians and vegans, and these differences in identity are reflected in aspects related to personal life, considering conflicts and the virtuous process.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Ana Cristina Ferreira, D.ra., Universidade Federal de Lavras

Doutoranda pelo Programa de Pós-Graduação em Administração da Universidade Federal de Lavras (UFLA), na linha de Gestão Estratégica, Marketing e Inovação, e membro do Grupo de estudos em Marketing e Comportamento do Consumidor (GECOM). É mestra pelo Programa de Pós-Graduação em Administração da Universidade Federal de Uberlândia (UFU) (2016), na linha de pesquisa Organização e Mudança, onde estudou uma abordagem da Integração Interfuncional entre Marketing, Logística e Produção. É graduada em Administração pela Universidade Federal de Viçosa - Campus de Rio Paranaíba (UFV-CRP) (2013). Atuou como professora substituta da Universidade Federal de Viçosa - Campus de Rio Paranaíba (UFV-CRP), no Instituto de Ciências Humanas e Sociais (2016-2017), onde lecionou as disciplinas de Marketing, Logística e Teorias da Administração.

Daniel Carvalho de Rezende, D.r., Universidade Federal de Lavras

Pós-doutor em Marketing - Lancaster University (2012). Doutor em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2004). Mestre em Administração pela Universidade Federal de Lavras (2000). Graduado em Engenharia de Produção pela Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (1997).

Downloads

Publicado

2023-06-19

Como Citar

Ferreira, A. C., & Rezende, D. C. de. (2023). Vegetarian Diets and Their Multciple Identities. Revista De Negócios, 28(2), 57–72. https://doi.org/10.7867/1980-4431.2023v28n2p57-72

Edição

Seção

Articles